Ziemia Świętokrzyska od kuchni

W dzisiejszym artykule przybliżmy Wam jeden z najciekawszych pod względem kulinarnym regionów Polski, czyli Ziemię Świętokrzyską. Co wyróżnia tę kuchnię? Jakie potrawy przetrwały wieki? Gdzie można spróbować dań kuchni świętokrzyskiej? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań przedstawiamy w naszym dzisiejszym artykule.
Co wyróżnia kuchnię Ziemi Świętokrzyskiej?
Warto zacząć od tego, że praktycznie podwaliny każdej kuchni osadzone są mocno w historii naszej kraju, czy ziemi. Sytuacja polityczna, rozbiory, wojny, to wszystko wpływa na to, jakie dania wiodą prym w danym regionie.
Kuchnia Ziemi Świętokrzyskiej to proste i jednocześnie smaczne oraz syte potrawy, które opierają się na produktach dostępnych praktycznie na „wyciągnięcie ręki”. Mąka, jajka, mleko i ziemniaki, to z pewnością najważniejsze składniki kuchni w tej części Polski. Chociaż w wielu miejscach nie sposób wyobrazić sobie posiłki bez mięsa, w tym regionie jest to na porządku dziennym. Restauracja w Sandomierzu serwuje często dania typowo bezmięsne, które nawiązują w swoich smakach do przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Zdrowe zupy na Ziemi Świętokrzyskiej
Wśród regionalnych przysmaków województwa świętokrzyskiego, których spróbować można w większości restauracji w Sandomierzu, znajduje się kilka wyjątkowych i co najważniejsze zdrowych zup, które popularne były ze względu na łatwy dostęp do warzyw uprawianych w gospodarstwach domowych.
Wśród najpopularniejszych zup warto wyróżnić między innymi: pokrzywiankę — wspomagającą leczenie wielu chorób oraz zalewajkę, która serwowana jest także podczas świąt i często przypomina żurek. Zupy te podaje praktycznie każda restauracja w Sandomierzu, która serwuje dania z tego regionu.
Smaczne potrawy obiadowe
Dania obiadowe musiałby być sycące. Wśród popularnych należy wyróżnić kugiel, bomby (gotowane „pierogi”), jak również byki (faszerowane placki).
Ciekawe są również przepisy z okolic Szydłowa, które stanowią słodkie potrawy obiadowe. Głównym składnikiem tych dań jest kasza jęczmienna lub jaglana oraz regionalne śliwki.
Kuchnia tego regionu, pomimo prostoty składników, zyskała sobie wiele fanów w całym kraju. Nic więc dziwnego, że ta część Polski należy do najczęściej odwiedzanej przez turystów w ostatnich latach. Z pewnością podczas wycieczki do Sandomierza, warto odwiedzić regionalne restauracje, które serwują dania ze swoich terenów. Dania te są także przystępne cenowo, co często jest istotne podczas kosztów związanych z podróżą. Każdy powinien przynajmniej chociaż raz spróbować zalewajki.