Zakłady przetwórstwa

Przetwórstwo warzyw i owoców to potężna gałąź przemysłu rolnego, która poniekąd zamyka cały cykl produkcji – od siewu, poprzez zbiory na dostarczeniu końcowego produktu. Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego może zajmować się wąską, specjalistyczną częścią produkcji, lub też – mając ku temu właściwe zaplecze i możliwości logistyczne – objąć produkcją kilka działów.
Działy przetwórstwa
Do podstawowych działów zakładu przetwórstwa owocowo warzywnego należy wytwarzanie dżemów, konfitur, marmolad, przecierów, koncentratów, mieszanek mrożonych czy konserw warzywnych i warzywno-mięsnych. Soki, nektary i napoje zazwyczaj stanowią odrębną część przetwórstwa, jednak przy spełnieniu określonych wymagań pod kątem produkcji nic nie stoi na przeszkodzie, by jeden zakład przetwórstwa owocowo warzywnego – obok produkcji np. konfitur – wprowadził do swojej oferty także wspomniane już soki. Niektóre zakłady przetwórstwa stawiają natomiast na wyrób win owocowych, cydru czy miodów pitnych.
Zakłady przetwórstwa warzywno- owocowego może zajmować się przetwarzaniem praktycznie wszystkich płodów rolnych i sadowniczych. warunkiem jest dostosowanie linii technologicznej i procesów wytwarzania do wymogów sanitarnych oraz unijnych. Kierunek przetwórstwa w głównej mierze zależny jest od pory roku i urodzajów, a tym samym powinien zostać rozszerzony na możliwość produkcji kilku różnych produktów.
Kwestia zaplecza
Jednym z elementów pozwalających na prawidłowe działanie zakładu przetwórstwa owocowo warzywnego jest właściwe zaplecze chłodnicze oraz magazynowe. Nie mniejszą wagę odgrywa kwestia nowocześnie działającej logistyki oraz skupu. Konfekcjonowanie surowców ma ogromny wpływ na całą ekonomię i rentowność przedsiębiorstwa, w którym należy skutecznie minimalizować wszelkiego rodzaju zagrożenie stratą. Tego rodzaju zakłady muszą być przygotowane na różną sezonowość, która nie zawsze będzie oznaczała obfitość zbiorów. Od kilku lat sezon letni to jeden z najtrudniejszych okresów branży i to nie dlatego, że urodzaj jest tak duży, ale dlatego, że anomalia pogodowe wpływające na zbiory nie pozwalają na poczynienie konkretnych założeń produkcyjnych, a nawet cenowych.
Nie ulega jednak wątpliwości, że rodzime zakłady przetwórstwa owocowo warzywnego są koniecznym elementem dobrze działającej branży rolnej. Należy je wspierać i unowocześniać.