Parametry płytek kuchennych i ich interpretacja

Przygotowując się do wyboru płytek kuchennych często możemy usłyszeć, że duże znaczenie powinny mieć dla nas ich parametry. Zdecydowana większość kupujących zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest odporność na ścieranie i nasiąkliwość. Trudno jednak nie zgodzić się z tym, że wspomniana wiedza staje się niemal bezużyteczna, gdy nie umie się właściwie odkodować informacji przekazywanych przez samych producentów płytek. Na szczęście, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby to zmienić.
Skoro płytki do kuchni powinny być odporne na ścieranie, zwróćmy uwagę na to, że sama klasa ścieralności zwykle określana jest przez parametr oznaczony jako PEI. Przeważnie producenci podają klasę ścieralności jako wartość liczbową od 1 do 4. Jeśli więc chcemy, aby nasze płytki naprawdę sprawdziły się w kuchni, klasa PEI3 to absolutne minimum. Nie zaszkodzi też, jeśli będą to płytki o właściwościach antypoślizgowych. Często korzystamy przecież z gorących napojów i potraw i powinniśmy zatroszczyć się o to, aby nie zafundować sobie poważnych problemów ze zdrowiem.
Płytki z Włoch oraz Hiszpanii
Szukasz wyjątkowych płytek o niepowtarzalnych wzorach? Sprawdź ofertę salonu Mera. Wyróżniamy się ponadczasowym wzornictwem oraz najwyższą jakością. Jesteśmy bezpośrednim importerem płytek włoskich oraz hiszpańskich.