Najlepsza kawa do biura

Pracodawcy poszukują dodatkowych form niefinansowego wsparcia pracowników, dzięki którym ci drudzy zyskują większą motywację do pracy. Jednym ze sposobów na podniesienie wydajności pracowników jest kawa do biura, która jest finansowana przez pracodawcę. Najczęściej taka kawa kojarzona jest z równoczesnym pojawienie m się ekspresu do kawy.
Dlaczego warto zainwestować w kawę do biura
Polacy coraz chętniej sięgają po kawę. Według statystyk każdego roku rośnie spożycie kawy wśród Polaków, którzy piją kawę nie tylko rano w domu, ale równie chętnie sięgają po nią w pracy. Popularnym sposobem na przerwę w pracy stało się wyjście po kawę na wynos, oferowaną w kawiarniach.
To właśnie przedłużające się przerwy na kawę sprawiają, że wielu pracodawców woli ograniczyć czas ich trwania poprzez sfinansowanie profesjonalnych ekspresów i kawiarek. Kawa do biura, najczęściej w postaci kawy ziarnistej, jest chętnie wykorzystywana przez pracowników, którzy dzięki niej mogą delektować się aromatem kawy takiej, jak ta serwowana przez profesjonalistów.
Jaka kawa do biura
Przed zainwestowaniem środków w zakup profesjonalnego ekspresu warto się zastanowić, jaka kawa powinna się znaleźć w biurze. Do wyboru jest kawa rozpuszczalna, kawa mielona oraz kawa ziarnista, przy czym zakup wybranego rodzaju kawy wiąże się z koniecznością podjęcia kolejnych decyzji.
Kawa rozpuszczalna jest najmniej wydajna, większość pracowników również jej nie lubi. Ten rodzaj kawy jest jednocześnie mało wydajny ze względu na konieczność stosowania większej ilości kawy do przygotowania naparu. Kawa mielona nie powinna być przechowywana po zmieleniu, zatem należy ją wykorzystać w krótkim czasie po otwarciu opakowania. Z kolei kawa ziarnista wymaga zaopatrzenia się w specjalny młynek. Jest jednak najbardziej lubianym rodzajem kawy.
Kawa to nie wszystko
Kawa do biura powinna być wybierana pod kątem każdego z pracowników. Jeśli będzie wybrana kawa ziarnista, to nie powinna ona być mocno palona, w tym przypadku zamiast konkretnego rodzaju kawy lepsze będą mieszanki kaw o zróżnicowanej intensywności.
Kawa ziarnista musi być również zmielona przed zaparzeniem. Sprawę zdecydowanie ułatwiają profesjonalne ekspresy, w których młynek do kawy stanowi integralną część. Użytkownik zużywa jednorazowo tylko tyle kawy, ile potrzebuje do przygotowania własnego napoju, jednocześnie ma możliwość ustawienia w ekspresie intensywności napoju, po jaki sięga.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Yazamco