Kuchenne akcesoria – drewno czy plastik?

Cedzaki, łopatki, łyżki, szpatułki, szczypce… Codziennie w kuchni używamy ogromnej ilości drobnych akcesoriów, które znacznie ułatwiają gotowanie i umożliwiają przygotowanie najbardziej wyszukanych potraw. W sklepach z wyposażeniem kuchennym znajdziemy akcesoria wykonane z najróżniejszych materiałów, spośród których największą popularnością cieszą się modele z plastiku oraz drewna. Która opcja sprawdza się w praktyce lepiej? Sprawdź!
Plastik
Plastikowe łyżki czy szpatułki są praktyczne – łatwo utrzymać je w czystości, są lekkie, odporne na uszkodzenia. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że korzystanie z akcesoriów wykonanych z niskiej jakości tworzyw sztucznych może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Wysokie temperatury mogą prowadzić do wydzielania się z plastiku bisfenolu A. Długotrwały kontakt z chemiczną substancją może mieć daleko idące skutki, takie zaburzenia hormonalne, otyłość, a nawet większa podatność na zachorowania na nowotwory.
Drewno
Zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla sztucznego plastiku jest drewno – w pełni naturalny surowiec, który jest dla naszego organizmu neutralny. Drewno jest nie tylko materiałem niezwykle trwałym, ale również praktycznym. Podstawę wyposażenia większości kuchni stanowią teraz garnki i naczynia pokryte warstwą non-stick. Kontakt ceramicznej powłoki z ostrymi narzędziami może prowadzić do jej niszczenia. Możesz mieć pewność, że drewniane akcesoria nie wyrządzą żadnej krzywdy nawet delikatnym naczyniom.
Gdzie szukać wysokiej jakości, estetycznie wykonanych akcesoriów kuchennych z drewna? Poszukiwania idealnych produktów warto zacząć od wizyty na stronie gerlach.pl, gdzie znajdziesz szeroki wybór praktycznych dodatków do nowoczesnej kuchni.