Ceny i rodzaje nieruchomości komercyjnych

W ostatnim czasie obserwujemy znaczący wzrost nieruchomości. Wysokie ceny nie dotyczą tylko i wyłącznie mieszkań oraz domów. Coraz częściej wysokimi cenami objęte są również nieruchomości komercyjne – zarówno w segmencie wynajmu, jak i kupna i sprzedaży. Z czego wynika ta sytuacja i czy istnieje możliwość niedrogiego oraz skutecznego pozyskania nieruchomości komercyjnej dla swoich potrzeb.
Dlaczego ceny nieruchomości są tak wysokie?
Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim obserwujemy na globalnych rynkach swoistą „bańkę mieszkaniową”, która związana jest między innymi z dużą dostępnością kredytów hipotecznych i inwestycyjnych oraz rekordowo niskimi stopami procentowymi, które już od prawie 5 lat utrzymują się na rekordowo niskim poziomie.
Coraz częściej, nowe nieruchomości komercyjne oparte są o bazę deweloperów. To oni bardzo często kreują wysokie ceny tychże nieruchomości, co przekłada się na wysoki koszt wynajmu, nie mówiąc już o przykładowym zakupie lokalu usługowego lub handlowego. Oczywiście istnieje wiele możliwości odnalezienia starszych nieruchomości użytkowych. Niestety, ale wiele z nich zlokalizowanych w obrębie starszego budownictwa jest niestety w złym stanie, co nie jest pozytywnym czynnikiem. Warto mieć tego świadomość i szukać rozwiązań, które pomogą najlepiej zoptymalizować koszty wynajęcia oraz adaptacji swojej nieruchomości komercyjnej.
Gdzie są najdroższe nieruchomości?
Zdecydowanie we wszelkich zestawieniach cen za metr kwadratowy nieruchomości komercyjnych bryluje Warszawa, Trójmiasto, Wrocław oraz inne większe ośrodki miejskie. Stosunkowo dobre warunki do zakładania działalności gospodarczej – głównie ze względu na tańsze nieruchomości komercyjne są w Rzeszowie, Lublinie, Kielcach oraz byłych miastach wojewódzkich. Od rodzaju wykonywanej działalności gospodarczej zależy to, jakiej wielkości lokal jest nam potrzebny. W przypadku lokalów gastronomicznych konieczne są nieco większe nieruchomości – głównie w celu stworzenia właściwego zaplecza gastronomicznego oraz sanitarnego. Sklepy, w których nie jest prowadzony obrót żywnością oraz jej przygotowanie nie wymagają tak rozbudowanej infrastruktury oraz mogą to być lokale o znacznie mniejszej wielkości, niż jest to bezwzględnie wymagane w wielu miejscach.
Artykuł powstał we współpracy z GTB Invest – nieruchomości komercyjne