Dieta a stan naszych zębów

Stan naszych zębów nie zależy jedynie od poziomu higieny jamy ustnej. Podobnie jak na wiele innych aspektów życia, tak i dieta ma tutaj sporo do powiedzenia. Jeśli chcemy mieć zdrowe zęby, warto wiedzieć, jakie produkty żywnościowe nam w tym pomogą, a które wręcz przeciwnie – przyczynią się do powstawania kamienia nazębnego i próchnicy.
Produkty wskazane w diecie
Nasza jama ustna to niestety doskonałe miejsce do tego, aby bakterie zagrażające naszym zębom mogły się namnażać. Dlatego oprócz szczotkowania czy stosowania płukanek niezbędna jest taka dieta, które nie będzie dodatkowo pomagać bakteriom niszczyć szkliwo i tworzyć niechcianą próchnicę. Co ciekawe, profilaktykę w tym względnie możemy zacząć już od poczęcia. Dieta przyszłej matki na wpływ na występowania próchnicy u dziecka. Znaczenie ma również karmienie piersią – im trwa ono dłużej, tym lepiej dla stanu uzębienia maluszka, warto o tym pamiętać. W diecie młodego człowieka nie może zabraknąć wapnia, który jest nie tylko budulcem kości, ale właśnie i zębów. Wapń znajdziemy nie tylko w mleku, ale i jogurtach, maślance itp. Innym dobrym źródłem wapnia są algi. Wchłanianie wapnia reguluje witamina D, a jak witamina D, to ryby, które są jej pełne. Z warzyw i owoców na zdrowe zęby możemy polecić jabłka, marchewki czy brukselkę. Suplementować możemy wraz z witaminą D także witaminę K, również wpływającą na gospodarkę wapniową. Co równie interesujące, pewne właściwości wybielające mają… truskawki. Jeśli chcemy dodatkowo wesprzeć fluoryzację zębów, to pijmy zieloną herbatę. To jeden z tych produktów, który zawiera niewielkie ilości pierwiastka remineralizującego szkliwo. Jeden kubek dziennie w zupełności wystarczy!
Czego unikać?
Wrażliwe szkliwo naszych zębów jest niestety podatne na działanie substancji zawartych w pożywieniu. Jednym z najważniejszych zadań w układaniu zbilansowanej diety jest unikanie cukru w przeróżnej postaci. Najgroźniejszą z nich są lepkie, ciągnące się słodycze. Dlaczego? Najdłużej zalegają w jamie ustnej i trudniej cukier w tej postaci usunąć. Zjadanie cukrów w postaci słodyczy sprawia, iż pH w ustach zmienia się na korzystne dla rozwoju bakterii na niemal godzinę. Tyle wystarczy, aby tworzyć mikroubytki prowadzące do próchnicy i chorób przyzębia. Stąd należy unikać słodkich owoców (np. czereśnie) ale również tych kwaśnych (np. cytryna), ponieważ kwasy w nich zawarte działają demineralizująco. Inną ważną zasadą są regularne posiłki. Klucz tkwi w tym, aby nie podjadać między nimi, aby nie dawać bakteriom żadnej słodkiej pożywki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.profimed.com/zeby-c3778